Hårt jobb i maj – nu blir det novellförfattande!

Nu i dagarna avslutar jag ett större jobb som Olle Sjöstedt Information AB beställde av mig för lite mer än en månad sedan. Det har varit ett roligt, tidskrävande och utmanande arbete som handlat om att producera redaktionellt material (text, bild, film) om ett projekt som sjuor på Risbroskolan i Fagersta gjort tillsammans med Region Västmanland, Trafikverket, Fagersta kommun och Norra Västmanlands kommunalteknikförbund (kommunalt bolag).

Eleverna har producerat förslag på trafiklösningar för riksväg 66/68 samt kommunala vägar för att göra överfarterna säkrare ur deras perspektiv. Väldigt roligt att intervjua engagerade lärare och kloka 13-åringar om detta! Olle Sjöstedt är den som sammanställer materialet och förpackar det.

Hoppas kunna länka till filmarbetet här när det är slutgodkänt av uppdragsgivarna.

Jag har filmat med en iPhone 7. Har till den en mikrofonmygga från Röde samt ett väldigt lätt och litet enbensstativ från Manfrotto. Redigerar materialet gör jag i Adobe Première Pro.

När jag började frilansa beslutade jag mig för att köpa in utrustning för att även kunna ta filmjobb, men jag valde att köra “light” eftersom jag inte vet hur stor del av arbetet som blir rörligt. Jag har gjort det här filmarbetet med fokus på att det positiva innehållet ska komma till sin rätta så bra som möjligt med enkla medel. Om det visar sig att jag får fler uppdrag som kräver mer avancerad teknik så kommer jag att investera i stabilare produktionsmaterial. Jag har redan en systemkamera (Canon EOS 7D) som är extremt bra även som filmkamera, men den kräver också ett mycket kraftigare stativ och kamerahållare samt andra tillbehör. Eventuellt behöver jag också en kraftfullare dator om jag ska redigera tyngre filer (filerna blir mycket större i Canon-kameran än iPhone). Men jag vill inte köpa på mig grejer som bara blir stående så jag kör i mindre skala till att börja med!

Hur som helst. Tack vare att jag fått ovanstående uppdrag, samt ytterligare ett (lite större reportage till Tandhygienisttidningen) från Olle Sjöstedt så har nu möjligheten att ägna kommande veckor åt mitt privata skönlitterära skrivprojekt öppnat sig. Efter midsommar börjar mitt sommarvikariat som VLT:s familjeredaktör så jag vet att jag har både jobb och inkomster närmaste månaderna. Känns toppen! (men… har du ett uppdrag kommer jag inte säga nej)

Första tiden som frilans blev bättre än jag vågat hoppas – men precis som jag önskade. UNDERBART!

Jessica Andersson, bombusmedia. Foto: Lennye Osbeck