Krönika: Om när en man tog rygg på mig en natt på väg från bussen

Kära man.

Då menar jag män i allmänhet. Även du som gärna skriker ”inte alla män” när feminister talar om strukturer.

Om du, man, kliver av bussen en varm sommarnatt (eller vilken annan natt eller dag som helst) – undvik att ta rygg på och gå typ en eller ett par meter bakom kvinnopersonen som också klev av samma buss. Särskilt om det bara var ni som klev av och gatorna i kvarteret är tomma.

Din blotta närvaro som person av manskön sprider tyvärr rädsla i en sådan situation. Detta oavsett om du aldrig krökt ett hårstrå på en kvinnas huvud eller om du hatar de män som skrämmer, kränker och överfaller. Det spelar heller ingen roll vilken hud- eller hårfärg du har.

Mitt förslag: Ta ditt ansvar – sakta ner eller gå över på andra sidan gatan. Skapa behörigt avstånd mellan er. Kanske särskilt om kvinnopersonen flera gånger tittar sig över axeln, på dig. Det betyder att hon noterat din närvaro och troligtvis känner sig rädd. Hon funderar kanske på om du tänker överfalla henne och om hon i så fall i förebyggande syfte ska ta av sig klackskorna och kuta och/eller skrika högt.

Att ta det ansvaret i en sådan situation innebär inte att du måste se på dig själv som en dålig person, däremot slipper kvinnan ta ansvar genom att med andan i halsen gå över på andra sidan gatan.

Och, nej, det går inte för en kvinna att avgöra vilka män hon inte behöver känna sig rädd för. Jag önskar att det fanns någon slags radar.